Sängens historia

Det är svårt att tänka sig en värld utan sängar. I sängen tillbringar vi åtminstone åtta timmar varje natt. Det är också här som vi utför en majoritet av våra amorösa aktiviteter. Kort sagt är sängen vår viktigaste möbel, och för många blir den en kär ägodel som är svår att klara sig utan – uttrycket ”att längta hem till sin egen säng” ligger det mycket sanning i. När man har vant sig vid sin egen säng kan det vara svårt att anpassa sig till någon annans. Ändå fanns det en tid när sängar ansågs vara en lyx som inte kunde komma alla till del. Den första upphöjda sängen, som därmed kunde skydda sängliggaren mot diverse kryp och smuts, dateras till 77 000 år före Kristus. Därefter har sängens evolution lett till dagens moderna bäddar.

 

Ändå har utvecklingen kanske inte varit så dramatisk som man hade kunnat föreställa sig. Sängen är trots allt i grunden en relativt enkel konstruktion, där formen och den grundläggande strukturen är given. Under de tusentals år som utgör människans historia har sängen inte förändrats nämnvärt utvändigt i dess standardutförande. Istället har den fortsatt att vara en rektangulär plats att vila på. Undantaget får väl sägas vara den gamla tidens konunga- och kejsarbäddar, där sängarna kunde anta ofantliga proportioner. Den gamle faraon Tutankhamuns säng finns bevarad och det är en vacker pjäs i guld som definitivt är mer spektakulär än dagens sängar. Å andra sidan saknar den moderniteter som fjädrar, så frågan är om han verkligen sov bättre om nätterna än vi gör i vår tid.

 

Konstruktionerna med sänggavel, sängben och en rejäl madrass är en uppfinning som först under de senare århundradena kommit till den stora massan till del. När större delen försörjde sig genom jordbruk var det vanligare att man sov på material som halm eller björnskinn, som man antingen hade bytt till sig eller fällt själv ute i skogen. Om man ägde andra djur, som får, kunde man klippa fåren och använda ullen till att sova på också. I dag vet vi att sju till åtta timmars sömn per natt är en viktig faktor för att öka vårt välbefinnande, men sådana hälsoråd var det inte alla som hade tillgång till förr i tiden. Det ledde till att sömnen kanske inte värderades lika högt, speciellt inte hos de som hade krävande jobb med tidiga morgnar. Huruvida begreppet skönhetssömn existerar eller inte är omtvistat, men forskningen pekar på att du faktiskt blir snyggare av att sova mycket. Om du inte skulle ha möjlighet till det kan du gå till Plastikkirurgen.com för att bättra på din skönhet.

Sängens historia 2

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Sängar&tillbehör