Madrass – Mjuk, mellan eller hård?

Att välja madrass till sängen är ett av de viktigaste valen vi gör och kan vara en hel vetenskap. Det är många faktorer som spelar in, så det är bra att planera och ta god tid på sig när man ska köpa nytt. Det är en investering för många år framöver i något som används flera timmar varje dag året runt.

Det finns en del faktorer att ta hänsyn till i valet av ny madrass och en av dem är rygghälsa. Har man problem med ryggen är det viktigt att sova på rätt sätt för att inte förvärra problemen eller kanske gå med ständig värk. Vissa mår bra av en mjuk madrass, andra föredrar en mellanhård och andra mår bäst av att sova på en hård madrass. Behovet är individuellt och man måste prova sig fram till vad som känns bäst. Har man dubbelsäng med delade madrasser kan man smidigt välja två olika hårdhetsgrader vid behov.

En annan faktor är kvalité och livslängd. Det är alltid bättre att investera i en produkt med kvalité och med flera års garanti då det är ganska kostsamt att köpa en ny. Mellan 10-25 års garanti är vanligt förekommande. Vid funderingar på ny bäddmadrass kan det vara bra att läsa lite tester och fakta först så man får en liten uppfattning om olika varumärkens egenskaper. Att köpa den billigaste madrassen kan vara förrädiskt, men att köpa den dyraste är inte heller någon garanti för att det blir perfekt.

Att sova högt eller lågt är också en faktor att fundera över. Vissa människor vill ha sängen låg med nära till golvet, vilket är praktiskt vid t.ex rygg- eller benproblem. Har man små barn som gärna kommer smygandes in på natten kan det vara praktiskt att det inte är så högt att ta sig upp i sängen. Andra vill ligga högt upp på en tjock madrass för mer komfort. Det är alltid bra att besöka en butik som säljer sängar och tillbehör för att kunna provligga olika bäddmadrasser innan man gör sitt val.

Materialet i madrassen är en annan viktig egenskap att ta hänsyn till. Det är sammansättningen av materialet som avgör hur bra den tryckfördelande förmågan är, vilket i sig är avgörande för en bra sovställning. Det är också viktigt att tänka på hur materialet tar hand om fukt och värme från kroppen. Även sängklädernas material är därmed en viktig del i hur man sover bättre och känner sig pigg och alert under dagen. Sängkläder med bra fuktavledning gör att man slipper vakna varm och svettig flera gånger under natten och sömnen blir mer sammanhängande.

En bra kvalitetssömn är viktigt då det direkt påverkar vår hälsa och vardag. Att gå och lägga sig bör kännas bra och inbjudande, som något man längtar efter under kvällen. Vilka förutsättningar som behövs för att få den känslan är såklart olika från person till person. Kanske behövs en extra kudde, lite avslappningsövningar, ett varmt bad innan läggdags eller helt enkelt bara en ny och bättre bäddmadrass.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade