Tips för en bättre sömn

Sömnen är en av de viktigaste faktorerna i våra liv för en bra hälsa. Att sova dåligt, eller sova för lite, leder till att vi tappar ork, att vår kognitiva förmåga sänks, och att vi sliter ut kroppen. Vetskapen om hur viktigt det är att sova ordentligt hjälper dock inte om man har problem att somna, till exempel på grund av stress. Ett mycket vanligt problem är så kallad ruminering, det vill säga att man ligger och ältar saker som hänt under dagen eller tidigare, och att man oroar sig för saker som kan hända. Det bästa sättet för att avhjälpa detta är att faktiskt söka inom sig själv efter den bakomliggande orsaken till oron – en fallerande relation med en vän, en dålig situation på arbetsplatsen eller något annat – och göra något åt den. Som ytterligare hjälp att slappna av på kvällen kan man ta till dessa knep.

Ett sätt att naturligt minska stressen och dämpa tankarna är att motionera. Träning är dubbelt effektivt, eftersom det både tvingar bort tankarna medan du motionerar, och gör din kropp trött efteråt, vilket gör det lättare att somna. Vilken motionsform du väljer är upp till dig, huvudsaken är att du rör på dig och att du samlar tankarna i nuet.

Efter träningspasset, eller som avslutning på dagen, passar ett varmt bad perfekt. Badet fungerar inte bara fysiskt avslappnande, utan är också en lugn stund då du tvingas ligga still och inte göra någonting, vilket hjälper mot stress. Om du inte har ett badkar redan hittar du ett stort utbud på Byggmax.se. sleeping-1159279_960_720

Ett tredje tips när man känner att oron gnager inför läggdags är att prata med någon som kan lätta på problemen, antingen genom att resonera med dig eller genom att få dig att skratta. Det kan vara din partner, någon av dina föräldrar, en vän – plocka upp telefonen om personen inte finns i närheten, och red ut allt som oroar dig.

Det kan också vara en bra idé att se över din säng. Om du har haft sängen i mer än fem år kan det till exempel vara dags att byta ut den – en utsliten säng kan också vara orsaken till dålig sömn.

Slutligen kan du precis när du har gått och lagt sig lugna ner kroppen och fokusera tankarna genom att göra en andningsövning, som går ut på att du ska andas lugnt, och följa andetagen neråt i kroppen. På det sättet sjunker du, förhoppningsvis, djupare och djupare ner mot sömnen.

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Sängar&tillbehör