Belysning i sovrummet

Sovrummet är ett rum för vila, och ljuset i rummet ska spegla det. Praktisk belysning är därför lika viktigt som mysbelysning och dekorativ belysning.

Ett exempel på praktisk belysning är läslampor, lampor intill sängen eller ovanför sängen som kan användas för läsning eller bara för att se var man ska lägga glasögonen eller var vattenglaset är. En praktisk lösning för läslamporna är att använda riktbara lampor, som monteras ovanför sängen. Då kan lamporna riktas utåt, och man undviker konflikter som kan uppstå när den ena i sängen vill sova och den andra vill fortsätta läsa.bedroom-462772_1280

Att ha en mjuk mysbelysning tänd medan man håller på att göra sig i ordning för sänggåendet kan vara trevligt och avslappnande. När man väl har lagt sig i sängen tar det dock emot att lyfta bort täcket och resa sig för att släcka alla lampor. Därför kan en både praktisk och lite lyxig detalj vara att koppla en fjärrkontroll till all belysning i sovrummet, så att man både kan tända och släcka i rummet utan att behöva kliva ur sängen.

Även om man kanske inte använder den till vardags, behövs också en taklampa i sovrummet som ett kompletterande allmänljus. Det är ju till exempel viktigt att ha fullt ljus i rummet när man bäddar eller städar. Du kan köpa billiga taklampor på Buildor.se.

En annan belysning som är mycket praktisk om man till exempel behöver besöka toaletten nattetid eller dricka vatten i köket är ett ledljus. Detta kan se ut på många olika sätt; det kan vara en liten lampa som man helt enkelt sätter in i ett eluttag, eller mer komplicerade konstruktioner med ljusslingor under sängen. Oavsett vilket ska det vara ett nedtonat ljus som inte stör nattsynen men som ger tillräckligt med ljus för att man inte ska slå lilltån i dörrkarmen.

Ytterligare en kompletterande ljuskälla kan vara en bordslampa i till exempel fönstret eller på en byrå. Detta eftersom man kanske inte gärna tänder taklampan, läslampan eller någon annan stark lampa när man precis har gått upp på morgonen och fortfarande har grus i ögonen. Det mjuka ljuset från en bordslampa passar då perfekt. Med dessa lösningar för belysningen i sovrummet kan ni njuta av en god natts sömn!

 

Taggar: , ,

 

Fler artiklar om Sängar&tillbehör