Rätt material för sängkläder

För att man ska få en god natts sömn är det viktigt att sängkläderna man sover i klarar av att reglera ens kroppstemperatur på rätt sätt, och att de känns behagliga mot huden. För detta lämpar sig vissa material bättre än andra.

Ett utmärkt material att sova på, som är bland det lyxigaste man kan välja till sina sängkläder, är percale. Percale består egentligen av bomull, men tyget har vävts av bomull som har finkammats, vilket gör att trådarna är extremt tunna och fina. Tyget har över 200 trådar per kvadrattum, vilket gör att ytan blir mycket slät och skön mot huden. Trots att det med andra ord är ett mycket lyxigt material är percale minst lika slitstarkt och tåligt som traditionell bomull.662px-Van_Dyck,_Sir_Anthony_-_Venetia,_Lady_Digby,_on_her_Deathbed_-_Google_Art_Project

Ett material som många förknippar med sängar och lyx är dun, och det med rätta. Ett duntäcke är optimalt för en god natts sömn, inte bara för att det är mjukt och fluffigt, utan också för att det ”andas”, det vill säga det släpper igenom den fukt som dunstar från kroppen under natten. Det gör att kroppen håller precis rätt temperatur hela natten.

Ett annat lyxigt material är satin. Satinet är framförallt känt för sin fina lyster, som inte bara är vacker att se på utan också gör att materialet känns mjukt mot huden. Det beror på den speciella vävnadsteknik som används när man framställer satin. För att satinet ska behålla sin fina kvalitet kan det dock kräva lite extra omsorg vid tvätt. Den som vill ha ett skönt men ändå praktiskt material till sina sängkläder, som tål vardagens slit, bör därför hellre välja till exempel bomull. Bomull är slitstarkt och lättskött, och är dessutom i en billigare prisklass än de andra materialen. Det gör att bomull passar utmärkt att ha som bas i sitt linneskåp. Bomull kan man bädda sängen med under alla årstider, och materialet har ett klassiskt utseende som får många att känna sig som hemma.

Om du vill vara säker på att du köper sängkläder av hög kvalitet som du kommer att sova gott i, kan du prova märket Mille Notti, som du bland annat kan köpa på Sleepo.se.

 

Taggar: , , ,

 

Fler artiklar om Sängar&tillbehör