Den viktiga sovrumsmiljön

Tänk dig att du lagt ner en mindre förmögenhet på att hitta rätt sångbotten, precis lagom hård bäddmadrass och svala och lagom formbara kuddar, och ändå så vägrar den så efterlängtade och viktiga nattsömnen att infinna sig. Den troligaste anledningen till att man inte kommer till ro inför insomnandet eller att man vaknar under natten är att miljön i sovrummet inte är optimerad för sömn. Saker som är viktiga att tänka på när man väljer och inreder sitt sovrum är temperatur, ljus, ljud och elektronik.

 

Svalt och mörkt är bäst
Många tycker att det är både mysigt och skönt att ha tjocka täcken och kanske en del kläder på sig när de sover, och dessutom vill man kanske ha det varmt i sovrummet för att öka hela känslan av ombonad trivsel. Dock så får vi bättre sömnkvalitet med en svalare temperatur i rummet där vi sover, och utan alltför tjocka sängkläder. Detta betyder inte att det ska vara kyligt eller kallt, men två till tre grader svalare än i övriga huset är att rekommendera. Detta kan de flesta uppnå med att ha ett fönster någon centimeter på glänt så länge det inte är alltför många minusgrader utomhus. Viktigt är också att se till att man mörklägger ordentligt med rejäla persienner av god kvalitet som stänger ute maximalt med ljus. Att enkelt byta ut trasiga persienner är ofta ett enkelt knep för att förbättra nattsömnen. Kolla på nätet på exempelvis shopello.se för en prisjämförelse, och själva installationen är sedan i regel snabbt avklarad även för den mindre händige.Den viktiga sovrumsmiljön 22

 

Störande elektronik
Hur svårt det än kan verka att genomföra det så bör alla som vill förbättra sin nattsömn göra sig av med vanan att somna framför teven, och allra helst flytta ut den tillsammans med andra apparater från sovrummet. Även laptop i sängen är en dålig idé eftersom ljuset från skärmen stimulerar vakenhetshormoner vid ett tillfälle då vi istället borde koncentrera oss på att vila.

 

Sömnkvalitet ger livskvalitet
Den ultimata inramningen för en god natts sömn är alltså ett svalt och mörkt rum, som i största möjliga mån är fritt från störande elektronik som pockar på uppmärksamhet med störande ljud och ljus. Efter en natts sömn i ett sådant sovrum så vaknar du utvilad och pigg istället för omtöcknad och trött, och är därmed bättre rustad att ta dig an en ny dag.

 

Taggar: , , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Sängar&tillbehör