Välja rätt kudde

När du sluter ögonen om kvällarna och sänker ditt tunga huvud för att somna är chansen stor att du lägger den på en kudde. Många av oss använder kudden i åtta timmar varje natt, och den fyller på så sätt en viktig funktion eftersom den förbättrar vår sömn. Utan den vilar huvudet på en hård säng och det är betydligt svårare att somna. Med tanke på kuddens centrala plats i våra liv skulle man kunna tänka sig att vi skulle visa den stor uppskattning och välja kudde noggrant, men faktum är att kudden är lite eftersatt på den punkten.

 

Långt ifrån alla är på det klara med vilken typ av kudde de har och om den optimerar deras nattsömn. I en tid när forskare ständigt basunerar ut de positiva hälsoeffekterna av en god sömn bör den som är intresserad av sitt välmående också vilja sova så gott som möjligt. Där har kudden en viktig plats, och det finns mycket man kan göra för att göra ett så bra val som möjligt.

 

En kudde bedöms utifrån ett antal parametrar, där några av dem är subjektiva värdeomdömen från den som ska använda kudden. När du är på kuddjakt är den viktigaste aspekten att kudden är skön när du lägger dig på den. Om det gör ont eller känns obekvämt är det kroppens sätt att indikera att något är fel. Därför bör bekvämlighet värderas högt när du väljer kudde. Ur ett rent ergonomiskt perspektiv är det lättare att säga vad som är rätt och vad som är fel. En riktlinje är att nacke och ryggrad ska ligga i linje, så att man undviker några onaturliga ställningar som kan leda till att nacken skadas

 

Om du gillar att sova på mage är nyheterna dystra – det är inget bra alternativ om du vill skona din nacke så mycket som möjligt. Faktum är att om du absolut ska ligga på mage bör du skrota kudden helt och hållet. Ett betydligt bättre alternativ till det är att ligga på sidan eller på rygg, där du slipper vridningen av nacken som kan leda till skador av nackkotor eller andra kroppsdelar.

 

Numera finns det ett stort utbud av tryckavlastande kuddar på marknaden, vilket fördelar din kroppsvikt jämnare och minskar påfrestningen på nacken. Dessa kuddar tenderar också att vara betydligt mer bekväma, vilket förbättrar din nattsömn och gör att du vaknar upp mer utvilad. En bra kudde kan kanske inte på egen hand optimera din nattsömn, men den är ett bra steg på vägen.

Side profile of a young woman sleeping on a bed

 

Taggar: , , , , , ,

 

Fler artiklar om Sängar&tillbehör